Michiel van Otegem, IT Composer

Thursday, February 23, 2006

.NET Pet Shop versie 4 (.NET 2.0)

Enige jaren geleden was er nog al wat ophef over de zogenaamde .NET Pet Shop, een "best practices" applicatie die vergelijkbaar was met de Java Petstore. Destijds om te laten zien hoeveel beter .NET was op het gebied van productiviteit en performance. De Java community schreeuwde moord en brand omdat de .NET versie eigenlijk niet vegelijkbaar zou zijn (zie bijvoorbeeld Cat Fight in a Pet Store: J2EE vs. .NET). Aangezien ik geen Java expert ben kan ik daar weinig over zeggen. Wel heeft de kritiek tot een 2e ronde geleid, maar zelfs daarover zijn de meningen verdeeld... (zie voor de studie van de Middleware Company: Comparing Microsoft .NET Framework Performance and Scalability to J2EE Application Servers.

Onlangs heeft Microsoft een nieuwe versie gemaakt, volledig gebaseerd op .NET 2.0 om laten zien hoevel handiger dat is dan .NET 1.1. Een vergelijking met de Java applicatie heb ik niet kunnen vinden. Zie Microsoft .NET Pet Shop 4: Migrating an ASP.NET 1.1 Application to 2.0

ASP.NET 2.0 RSS Tool Kit

Het ASP.NET Team in Redmond is weer lekker bezig, ze bedenken de ene na de andere tool en bieden die aan voor download. De laatste: De ASP.NET 2.0 RSS Tool Kit. Deze tool kit bevat allerlei zaken om met RSS te werken. Onder andere een RSS DataSource die je kunt gebruiken met de data controls zoals GridView en DataList, en zaken om zelf RSS feeds aan te bieden.

Monday, February 20, 2006

Community Server 2.0 is er!

Community Server 2.0 is er! Deze tool die onder andere gebruikt wordt voor de MSDN Forums en de ASP.NET Forums is geweldig voor het bouwen van online communities. Voor niet-commercieel gebruik is het gratis. ASPNL.com zal binnenkort op deze nieuwe versie overschakelen. Zie voor meer informatie http://communityserver.org/blogs/announcements/archive/2006/02/20/516100.aspx

Nieuwe log trace listener voor Enterprise Library: RollingFlatFileTraceListener

Maakt een log file waarbij je in kunt stellen onder welke voorwaarden een nieuw bestand wordt toegevoegd (per dag, maand, als de file 50 MB groot is, etc.). Ook is in te stellen hoeveel bestanden bewaard moeten blijven.

Download of werk mee via gotdotnet Workspaces: http://www.gotdotnet.com/Workspaces/Workspace.aspx?id=113101bc-f269-4bb4-be05-3a43008f7019

Information Worker User Group

Nee, mijn vertrek bij dotNED is niet omdat ik een nieuwe gebruikersgroep heb opgericht. Er is er echter wel een nieuwe user group voor Information Worker: Dutch Information Worker User Group (DIWUG). Ik heb me alvast geregisteerd als "lid".

Vaarwel aan .NET user group

Wellicht dat je het al vernomen had, maar sinds kort ben ik niet meer verbonden aan .NET Gebruikersgroep Nederland dotNED. Een uitleg zal een dezer dagen op de website en in de nieuwsbrief van dotNED verschijnen, en zal als volgt luiden:

Michiel van Otegem zegt dotNED vaarwel
dotNED oprichter Michiel van Otegem verlaat het bestuur van dotNED. Hij geeft het voorzittersstokje door aan Dennis Vroegop. Michiel is al bijna vier jaar geleden begonnen met het opzetten van de gebruikersgroep, wat in oktober 2002 tot de eerste van vele succesvolle bijeenkomsten heeft geleid. Michiel zelf over zijn vertrek:

Ik heb vier jaar lang de gebruikersgroep geleid volgens mijn visie, maar het is tijd dat anderen de richting gaan bepalen. Steeds maar hetzelfde is slecht voor iedere organisatie, en dus ook voor de gebruikersgroep. Nu het bestuur uitgebreid is naar 5 leden door de toevoeging van Thomas Huiijer en bezoeker van het eerste uur Hassan Fadili, heb ik er ook vertrouwen in dat de gebruikersgroep in goede handen is. Dat is natuurlijk wel belangrijk om mijn "kindje" los te kunnen laten. De andere reden voor mijn vertrek is dat, zeker met een klein bestuur zoals we hadden, je er ongezien toch veel tijd in stopt. Op zichzelf is dat geen probleem, maar ik merkte wel steeds vaker dat daardoor andere zaken bleven liggen. Mijn website ASPNL.com moet bijvoorbeeld nodig een facelift krijgen en ik wil weer wat meer artikelen gaan schrijven. Dat zijn dingen die alleen ik kan doen, terwijl de gebruikersgroep juist ontstaan is met het idee dat het een samenspel moet zijn tussen de bezoekers. Bijna alle bestuursleden zijn ook op die manier binnengekomen. "Voor en door .NET ontwikkelaars" zou je kunnen zeggen. Mijn vertrek betekent ook niet dat ik nooit meer op de bijeenkomsten zal komen, ik behoor immers tot de doelgroep. Ik wil iedereen die heeft bijgedragen aan het succes van dotNED en alle bezoekers van de afgelopen jaren heel hartelijk bedanken voor de steun. Ik wens verder de gebruikersgroep en het bestuur heel veel succes in de toekomst, en hoop dat we nog lang profijt zullen hebben van bijeenkomsten georganiseerd door dotNED.

ASP.NET project migratie van VS2003 naar VS2005 tutorial

Van Scott Guthrie's blog: http://weblogs.asp.net/scottgu/archive/2006/02/16/438354.aspx

Nieuwe ASP.NET 2.0 Starter Kit: eBay Selling Starter Kit

Leuk, een third party starter kit van een partij waarvan ik dat niet meteen verwacht had: eBay. De

Wednesday, February 15, 2006

ASP.NET Custom Controls bouwen

Goed artikel van Dino Esposito: http://msdn.microsoft.com/asp.net/default.aspx?pull=/library/en-us/dnaspp/html/ASPNETContDev.asp

Friday, February 10, 2006

Maak een Custom Control van je User Control

David Ebbo loopt je door de stappen heen
http://blogs.msdn.com/davidebb/archive/2005/10/30/487160.aspx