Michiel van Otegem, IT Composer

Wednesday, March 29, 2006

Serieus testen

Bij het opruimen van mijn blog reader kwam ik nog een aardig bericht tegen waar ik destijds geen melding van gemaakt had, maar die ik toch wel even wil delen met de lezers: Behind the Scenes Video and some Interesting ASP.NET 2.0 Stress Stats.

Deze post van Scott Guthrie vertelt wat over het testen van ASP.NET 2.0, en de cijfers zijn haast ongelooflijk. Die er voor mij uitsprong: er worden zo'n 15 miljard HTTP request per dag gedaan op de testservers. Dit is nou precies waar Microsoft een zogenaamde "competitive edge" heeft, zoals ik eerder al eens opmerkte in Waarom IIS 6.0 veilig(er dan Apache) is.

Soms zijn nieuwsbrieven toch wel handig

Ik beschouw mijn computer echt als een gebruiksvoorwerp. Ik ben dus niet zoals veel ontwikkelaars die hun systeem helemaal instellen voor optimaal gebruik en vele keyboard shortcuts kennen. Nee, ik doe pas wat als ik het nodig heb, of er het nut van inzie. Zo had ik wel eens van ClearType gehoord, en wist ik dat dit in Windows Vista zit. In Vista leest de tekst op een LCD scherm er daardoor prettiger dan als je "normale" instellingen hebt. Zoals met Windows XP, waarvan ik tot vandaag dacht dat het geen ClearType had. Dit veranderde door de "At Home and At Work" nieuwsbrief van Microsoft. Ik weet nog steeds niet waarom ik dat ding nooit uitgezet heb, maar vandaag was ik blij dat ik dat niet gedaan had. Via de nieuwsbrief kwam ik bij Flat-panel monitors: 5 things to know en daarin werd gezegd dat je ClearType op Windows XP ook kan instellen. Nou, dat klopt, en het werkt heerlijk. Nu kun je e.e.a. instellen via de Appearance tab van je display settings, maar je kunt ook lui doen en gaan naar Turn on Windows XP ClearType en de boel meteen "tunen".

Monday, March 27, 2006

Voor wie nog twijfels had over de schaalbaarheid van ASP.NET 2.0

Lees Handling 1.5 Billion Page Views Per Day Using ASP.NET 2.0 op de blog van Scott Guthrie.

Friday, March 24, 2006

24-27 April: DevConnections

Al vanaf 2000 had DevConnections plannen om naar Europa te komen, maar ze zijn nu eindelijk klaar voor de oversteek. Van 24-27 april is in Nice een combinatie van DevConnections events voor Visual Studio, SQL Server, ASP.NET en Exchange. DevConnections heeft altijd het neusje van de zalm aan sprekers en is dan ook absoluut de moeite waard om naartoe te gaan. Dat kan ik zowel als voormalig bezoeker als voormalig spreker op events van DevConnections beamen. Ik kan daar nog aan toevoegen dat het feest altijd een spetterende gebeurtenis is, waar ook de sprekers (aanspreekbaar) zijn. Neem dus vooral eens een kijkje op http://www.devconnectionseurope.com/.

Monday, March 06, 2006

(Bijna) alles dat je ooit over ASP.NET 2.0 Membership en Roles wil weten

Zie de zeer uitgebreide blog post van Scott Guthrie:
http://weblogs.asp.net/scottgu/archive/2006/02/24/438953.aspx

Sunday, March 05, 2006

Microsoft kijkt op DevDays teveel vooruit

Ja, ik ga naar de DevDays, iets wat de meeste ontwikkelaars zouden moeten doen. Dit jaar echter niet zonder dat ik kritiek heb op het programma. Terugdenkend aan vorig jaar moet ik eigenlijk zeggen dat toen hetzelfde gold, maar toen was ik daar als spreker minder mee bezig.

Waarom kritiek? Omdat DevDays volgens mij teveel over "de toekomst" gaat. Kijk ik bijvoorbeeld naar de Development track, dan gaat zo'n 2/3 van de sessies over dingen die er nog niet zijn: C# 3.0 VB 9.0, WinFX. Wat heb ik daar als (gemiddelde) ontwikkelaar van applicaties vandaag aan? Nul, niks, nada, noppes. Wie is er dan gediend met dit soort informatie? De "elite" onder de ontwikkelaars, en Microsoft zelf natuurlijk die kunnen laten zien hoe mooi de wereld straks wordt. An sich daar niets mis mee, als je het maar in proportie doet tot wat de gemiddelde ontwikkelaar vandaag bij zijn projecten kan gebruiken. Er zijn ontwikkelaars die bijvoorbeeld nog geen gebruik kunnen maken van .NET 2.0 (bijvoorbeeld omdat ze met MCMS werken, waarvoor de tooling .NET 2.0 [nog] niet werkt), laat staan iets hebben aan wat er in 3.0 mogelijk is. Ik zou dus graag zien dat Microsoft zich komend jaar wat meer richt op de gemiddelde ontwikkelaar (toch de grootste groep lijkt me) en veel meer laat zien van het hier en nu dan van die geweldige roze wolk die de toekomst heet.

FormView/Details hell met een Calendar control

Dit weekend zat ik te stoeien met een simpele CRUD pagina a la http://www.asp.net/QuickStart/util/srcview.aspx?path=~/aspnet/samples/data/GridViewMasterDetailsInsert.src. Een van de velden was een datum veld, en als ik in Edit en Insert modus een Calendar control invoegde, dan ging er van alles mis in de event sfeer. Ten eerst kon het een aantal keer klikken duren voordat de kalendar daadwerkelijk een andere datum geselecteerd had, en als ik opsloeg was de datum geregeld alsnog verkeerd. Uiteindelijk bleek het euvel niets meer te zijn dan het feit dat ik de controls in Edit en Insert modus dezelfde naam gegeven had. Aangezien een naar TemplateField geconverteerd veld dit ook doet met de TextBox controls die standaard gebruikt worden leek me dat geen probleem.

Vloekend dat de DetailsView/FormView niet bruikbaar zou zijn in de echte wereld ben ik wat andere dingen gaan proberen, totdat ik toch vond dat het moest kunnen werken en met frisse moed weer opnieuw begon. En ja hoor... daar werkte het ineens, door slechts die ene kleine wijziging. Misschien dat ik de jongens in Redmond even moet adviseren dat ze bij het genereren van templates de controls verschillende namen moeten geven...

UPDATE:
Het blijkt dat dit proobleem alleen voorkomt in hele specifieke situaties. Als je een geheel neiuwe pagina maakt zonder opmaak, Master Pages, etc. werkt het allemaal prima. Alleen bij een bepaalde combinatie (welke is me op dit moment niet duidelijk) van onderdelen doet dit probleem zich voor.