Michiel van Otegem, IT Composer

Wednesday, June 29, 2005

Wat kunnen we verwachten van ASP.NET 3.0?

Wie de titel leest denkt wellicht "ASP.NET 3.0? Bedoel je niet ASP.NET 2.0?". Final release van ASP.NET 2.0 zal namelijk pas in november beschikbaar zijn. Maar nee, ik heb het hier echt over ASP.NET 3.0. De 2.0 versie is inmiddels functioneel gezien klaar. Tot RTM (Release To Manufacturing) is het team dat aan ASP.NET en Visual Web Developer werkt alleen nog maar bezig met het oplossen van bugs en eventuele verbeteringen op het gebied van stabiliteit en snelheid. Dat betekent dat de designers al weer druk bezig zijn met wat er in de volgende versie moet gaan komen. De eerste berichten komen hierover nu al weer naar buiten bij monde van Scott Guthrie (Product Unit Manger for the Web Platform) die via zijn blog verteld over het Atlas Project.

Wat is het Atlas Project?
In ASP.NET 2.0 kun je een gedeelte van de pagina verversen zonder de hele pagina te verversen. Dit mechanisme is er ook op andere platformen en staat bekend als AJAX (Asynchronous Javascript and XML). Het nadeel van AJAX is dat het lastig te ontwikkelen is, en helemaal lastig te debuggen. Het Atlas Project is, simpel gezegd, gericht op het eenvoudig kunnen gebruiken van AJAX-achtige technieken. De details kun je het beste op Scott Gurthie's blog zelf lezen.

Wat kunnen we nog meer verwachten?
Dat is nog allemaal vaag (en staat ook niet op Scott Guthrie's blog), maar een van de onderdelen waar waarschijnlijk nog wel het een en ander gaat gebeuren is het Web Part Framework waarmee je Sharepoint-achtige portals kunt maken. Verder kun je denken aan UI-rendering voor Avalon, de nieuwe grafische engine van Windows "Longhorn". Via het control-adapter mechanisme wordt het mogelijk om web controls specifiek te renderen voor Avalon voor gebruikers van "Longhorn". Daarmee kun je de kracht van Avalon gebruiken om een gedeelte van de functionaliteit naar de client te verhuizen. De mogelijkheden die dat oplevert zijn enorm, al is het maar dat je een geweldig ogende web applicatie kunt maken voor "Longhorn"-gebruikers.

1 Comments:

  • Nee, TechEd gaat alleen maar over ASP.NET 2.0. Bovendien is de integratie met Avalon momenteel niets meer dan een denkrichting. Of het daadwerkelijk zal gebeuren is nog even afwachten. Vermoedelijk zal op de PDC in september meer onthuld worden over de nieuwe features van ASP.NET 3.0.

    By Blogger Michiel van Otegem, at 03 July, 2005 17:26  

Post a Comment

<< Home